El perquè del nostre nom

El nom de la nostra llibreria “ la sabateria” és un homenatge a una història inacabada.

Durant anys, cada matí coincidia amb un senyor que creuava la vorera del carrer la Palma a Lleida per obrir la seva sabateria artesana. Un lloc petit  amb gran quantitat de pots de betum a l’aparador.

Mai ens vam saludar, però crec que sabíem l’un de l’altre. Un dia la sabateria no va obrir, ni el següent, ni l’altre… i passats els dies vaig comprendre que ja mai més obriria.

Més tard van desaparèixer els pots de betum, l’aparador,  la porta i finalment, es va tapiar l’entrada amb ciment. Ja no quedava rastre d’aquella sabateria artesana.

Com qualsevol altre dia, aquell sabater de tota la vida va obrir el seu negoci l’últim dia com qualsevol altre, com ho va fer durant anys, seguint la mateixa rutina, potser esperant que aquella jornada, algú hi entrés. Però crec que no va ser així.

Aquella persona discreta, que va donar vida al carrer i atenció a les nostres petjades, és una de moltes que com cada dia tira endavant il·lusions i projectes, somnis i realitats, fets segurament amb més cor que aritmètica.

Els petits comerços donen vida als barris i construeixen històries petites que esdevenen records. Nosaltres volem cuidar-los i integrar-los en un món que els va a contracorrent. Volem vetllar per un llegat viu encara que oblidat, on les persones tenen nom i figura i conformen part d’un teixit fràgil però de gran riquesa per la ciutat.